DESPRE NOI

Viziunea Corocsenie Adrian s-a bazat pe fractali. Aplicarea lor in domeniul gradinilor, este una inedita. Sunt printre putinele persoane care deseneaza fractali manual. In general fractalii se realizeaza doar cu ajutorul computerului. Toti fractalii desenati de mine sunt unici.

  • Liniile sunt randuri de flori perene pt. 3 anotimpuri (primavara, vara, toamna), punctele sunt buxus globulari iar in zonele albe dintre ele se regaseste gazonul.

           Teoria fractalilor face parte din asa-numita teorie a complexitatii, de care apartin si teoria haosului, teoria structurilor disipative, teoria catastrofelor etc. Este un corp cu o forma neregulata, ce poate fi fragmentat, fragmentele sale asemanandu-se cu intregul. Denumirea de fractal apartine matematicianului de origine franceza Benoit Mandelbrot (nascut in 1924), inventatorul celebrului "mar matematic", care-i poarta numele, construit cu ajutorul computerului. Caracteristicile fractalilor vin in contrast cu ordinea din geometria euclidiana si cu perfectiunea cristalelor din lumea fizica. In matematica, fractalul este un obiect a carui geometrie (dimensiuni) este data de fractii.

          Fractalii si-au gasit aplicatii neasteptate in realizarea unor antene folosite in telecomunicatii (de exemplu: avand forma fractalului Van Koch triunghiular; sau patrat - de tip Minkowski), avand performante exceptionale: un factor de calitate ridicat, pe frecvente care nu sunt corelate armonic, si obtinerea unor frecvente de rezonanta cu valori mai mici decat cele corespunzatoare dimensiunilor geometrice. Aceasta permite miniaturizarea antenei pentru o anumita frecventa. Deja, asemenea antene miniaturizate sunt utilizate in echiparea actualelor telefoane celulare. De asemenea, fractalii si-au gasit utilizarea in grafica realizata cu ajutorul calculatorului, in crearea unor peisaje artificiale etc. Utilitatea geometriei fractale in teoria haosului rezida in faptul ca obiectele nu mai sunt reduse la cateva forme perfect simetrice ca in geometria euclidiana - geometria fractala studiaza asimetria, asperitatea obiectelor, precum si structurile fractale din natura. In geometria fractala, norii nu mai sunt sfere, muntii nu mai sunt conuri, liniile de coasta nu mai sunt cercuri. De fapt, asperitatea nu este numai o imperfectiune a unui lucru ideal, ci este chiar esenta multor obiecte naturale. Astfel, in timp ce geometria euclidiana servea ca limbaj descriptiv pentru mecanismele clasice de miscare, geometria fractala este folosita pentru studierea modelelor produse de haos. In matematica, functiile fractale se comporta ca si sistemele haotice in care schimbari aleatoare asupra valorilor de pornire pot modifica valoarea functiei in moduri imprevizibile, in interiorul frontierelor sistemului. Faimoasa Multime Mandelbrot demonstreaza aceasta legatura dintre fractali si teoria haosului - dintr-o ecuatie matematica foarte simpla se produc rezultate foarte complexe. Pentru a intelege fractalii, trebuie distinse acele proprietati fundamentale care nu se schimba de la un obiect studiat la altul. Prin studierea structurii fractale a sistemelor haotice, e posibil sa se determine punctele critice in care predictibilitatea unui sistem dispare. Scopul geometriei fractale este acela de a oferi o metoda ingenioasa de cunoastere, prin care fenomene complexe pot fi explicate pornind de la niste reguli simple.

            Fractalii in arta: Datorita frumusetii lor, fractalii sunt prelucrati de unii oameni in arta, colorati in manifestarile lor diferite si grupati in galerii de imagini fractale, pentru a ului si pentru a provoca imaginatia. De asemenea, fractalii mai pot fi utilizati pentru a modela cu precizie muzica produsa de diferiti compozitori. Fractalii se regasesc si in unele picturi, precum si in arta si arhitectura africana.

                                                      Generatori de fractali: Fractal generat

               Oricine poate crea peisaje deosebite si imagini atragatoare cu ajutorul fractalilor, deoarece exista pe Internet o multime de programe software generatoare de fractali. Astfel, oricine poate genera fractali, neavand nevoie sa cunoasca notiuni matematice complexe - tot ce trebuie sa faca este sa modifice functia care genereaza fractalul si alti parametri, si sa selecteze niste culori. De asemenea, va puteti compune propria muzica fractala cu ajutorul unor programe software specializate.

                                                     Fractali - aplicatii in diverse domenii

              Complexitatea si proprietatile uimitoare ale fractalilor le permit acestora sa modeleze lucruri din diferite domenii: biologie, geografie, hidrologie, meteorologie, geologie, economie, medicina, psihologie, astronomie (modeleaza structura Universului, distributia galaxiilor si distributia craterelor pe luna - in filmul Apollo 13, o imagine a lunii a fost generata folosind fractali).

© 2019 Corocsenie Adrian și Parteneri : Strada Mihai Viteazul nr. 5 Rm. Valcea
Creat cu Webnode
Creați un site gratuit! Acest site a fost realizat cu Webnode. Creați-vă propriul site gratuit chiar azi! Începeți